Turister, pilegrimer og andre veifarende har funnet ly i Hjerkinn Fjellstue i 1200 år. Nå får reiselivsbedriften forskerhjelp for å kunne formidle historien.

-Vi merker at gjestene er interessert i stedets historie og at de identifiserer seg med personer fra før i tiden, sier Martin Hjerkind. Han er sammen med sin søster Anne Stine den 13. generasjon som driver Fjellstuen. Hjerkind har spesialisert seg på hesteturisme og tilbyr gjestene blant annet organiserte rideturer på Dovrefjell.

I tillegg til overnattingsbedriften har det i alle år vært gårdsdrift på Hjerkinn. Først med hest, men siden traktorens inntog på 50-tallet har gamle vogner, sleder og redskaper stått urørt på låven.

Etter en rydderunde fikk Martin ideen om å bruke disse gamle gjenstander i en utstilling.

-Redskapene forteller mye om fortiden, men vi trenger hjelp til å dokumentere og å finne en rød tråd. Vi ønsker et sted gjestene kan tusle rund og lære med om hestebasert jordbruk og hestebasert transport. Det er historiker Eivind Merok som skal hjelpe ham med det.

Hestehistorien

Etter at Merok og Martin satt seg sammen, ble det rask tydelig at historien rundt Hjerkinn Fjellstuen er så rik at de kan få til mer enn et museum på låven. Det kom fort opp mange ideer utenom hestehistorien.

Stedet er for eksempel viktig i norsk transporthistorie i forbindelse med utbyggingen av Dovrebanen tidlig på 1900-tallet. Martins oldefar, Johan Hjerkind, spilte en rolle her og det finnes en del materiale i form av bilder. -Han er absolutt interessant å bruke til formidling, sier Merok.

Forskeren ser for seg at Martin får noen konkrete historier og personer han kan utvikle sin reiselivsprodukt rundt. I tillegg til historien om oldefaren tenker han på internasjonale vitenskapsmenn som forsket i området på 1800-tallet.

-Vi vet at mange vitenskapsmenn besøkte Dovrefjell for å studere natur og menneskeliv, forteller Merok. Han mener at disse vitenskapsmennene har etterlatt seg mye interessant å ta tak i. Martin er nok enig: -Det vil være fint å kunne fortelle om dem og om stedets historie og særegne natur når jeg holder guidede turer på hesteryggen.

I tillegg skal en av vognene fra låven få en skikkelig gjennomgang. Hvor er den fra, hvordan er den laget, hva ble den brukt til og i hvilke sammenheng? Når dette er dokumentert skal vogna kunne fortelle historien om moderne turisme som inntok området for cirka 150 år siden.

Martin tror at prosjektet er viktig for utvikling av sin attraksjon.  -Jeg vil jo gi gjestene en helhetsopplevelse.

Snart kan guiden på rideturen fortelle mer om transporthistorien på Dovrefjell. Bilde: Hjerkinn Fjellstuen

Snart kan guiden på rideturen fortelle mer om transporthistorien på Dovrefjell. Bilde: Hjerkinn Fjellstuen

Bakgrunn:

Prosjektet er bevilget fra Norges forskningsråd som en del av Kompetansemegling Innlandet. Dette er en del av satsingen innen Virkemiddel for regional FoU og Innovasjon (VRI). Ta kontakt med kompetansemegler innenfor reiseliv, Hans Olav Bråtå.    

Faktaboks:

  • Hjerkinn Fjellstua ble etablert av kong Øystein Magnusson (1103-1123).
  • Prosjektet ‘Hjerkin Fjellstue- en dokumentasjon og analyse av fjellstua sin rolle i transporthistorie’ skal dokumentere historien fra 1800 og framover.
  • Historien skal gi Hjerkinn Fjellstuen grunnlag til utvikling og på sikt bidra til verdiskapning innen reiseliv på Dovrefjell generelt.